Sivut

perjantai 8. kesäkuuta 2012

Ruokavaliosta

Kuva
Ihan aluksi kerrotakoon, että minä en syö hiilareita, protskuja tai kaloreita. Minä syön ruokaa. En laita ruokailujani mihinkään ylös enkä ajattele, voinko syödä banaanin vai olisiko omena parempi. 

Ruokavaliossani on oikeastaan vain pari nyrkkisääntöä: ei eineksiä eikä turhia lisäaineita. Syön puhdasta ruokaa, mahdollisuuksien mukaan luomua. Syön lihaa kyllä, mutta pääasiallisesti hirveä ja poroa, toisinaan possua ja kanaa. Syön kalaa, mutta en kirjolohta enkä varsinkaan seitä, vaan oikeaa lohta, taimenta, siikaa, ahventa, reeskaa ja muikkua, haukikin menee kalapullissa mutta itse jaksan vääntää niitä vain harvoin. Kasviksia pyrin syömään joka aterialla. En käytä kevyttuotteita lainkaan, mutta en myöskään kyllästä ruokaani voilla ja kermalla. Paistan melkolailla kaiken öljyssä, kermaa laitan ehkä kerran viikossa ja kohtuudella. Maito on kevytmaitoa, koska se maistuu paremmalta kuin rasvaton maito. Jogurtti on ehtaa partaäijää tai bulgarialaista, ei aspartamiimihirvityksiä ja juusto on juustoa eikä superpalloja. Marjat kerään itse, mansikat, vadelmat, perunat, ruohosipulit ja raparperit kasvavat omalla pihalla.

Ruokavaliossani on kaksi kompastuskiveä ylitse muiden: lounas ja iltapala. Aamulla syön puuroa raejuustolla ja marjoilla, päivällisellä on oikeaa ruokaa ja paljon kasviksia, välipaloina menee milloin mitäkin, banaania/marjoja useimmiten. Mutta se lounas, voi kamala. Mulla ei ole oikein aikaa eikä jaksamistakaan tehdä oikeaa ruokaa erikseen lounaalle, eikä edelliseltä päivältä jää läheskään aina jämiä. Asumme kaukana palveluista, joten salaattitarpeitakaan ei aina kaapissa ole, koska ne eivät säily tuoreena ja hyvänä koko viikkoa. Syön siis leipää, liikaa. Mikä neuvoksi siis? Pitäisi ruveta ostamaan varmaan smoothietarpeita tai jotakin, koska näin tämä ei voi jatkua.

Iltapala taas on sitten oma lukunsa. Treenaan iltapainotteisesti, joten illalla on syötävä jotakin jos haluaa painon tippuvan. Mutta mitä? Sitä iänikuista rahkaa? Niin kai. Sunnuntaina tai maanantaina on taas kauppapäivä, joten ensi viikolle rahtaan kotiin purkkikaupalla maustamatonta jogurttia ja rahkaa ja hedelmiä. Hedelmissäkin on itseasiassa ongelma; olen allerginen käytännössä kaikille muille paitsi banaanille, päärynälle, viinirypäleille, satsumille ja säilykepersikalle ja -ananakselle. Eli omena, tuo helppojen välipalojen kunkku, on kaukainen haave vain. Omenapiirakan päällä eli kypsennettynä se menee, mutta tuoreeltaan ei. 

Herkuista sitten. No, sanotaanko suoraan että olen aivan toivoton herkkuperse. Kokeiltu on kohtuus ja totaalilakko ja kaikki siltä väliltä, eikä mikään hillitse tätä. Kohtuus eli lupa syödä kerran viikossa on ainoa, joka toimii edes jotenkuten. Ja liikunta! Ei hikitreenin jälkeen tee mieli jäätelöä tai suklaata. 

Yhteenvetona siis; tässä blogissa ei näy herkkulakkoa, ei kalorilaskentaa, ei karppaamista eikä ylipäätään syömisten kyttäämistä. Täällä näkyy hyvää ruokaa, hyviä ruokaohjeita ja hyvää fiilistä omista syömisistä. Nyt olen päättänyt sen; alan syömään niin, että tulee hyvä olo. Irtokarkkiövereistä ei tule hyvää oloa, mutta ei tule siitäkään että "korvaa" karkkihetken jollain porkkananpätkällä. Kultainen keskitie, täältä minä tulen. Aion löytää sinut.

2 kommenttia:

 1. Suurin osa painonpudotuksesta tapahtuu keittiössä. Sulle näyttää maistuvan "puhtaat" ruuat ja hatunnostoa siitä.

  Tätä blogiasi lueskellessa aloin miettimään, että kuinka suuret annoskoot sulla yleensä on - havainnoillisesti?

  Mitkä syyt sulla on johtanu painon kertymiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annoskoot on mun mielestä ihan hallinnassa, aika pitkälle meen sen peruslautasmallin mukaan eli puolet salaattia/kasviksia ja sit neljäsosat lihaa/kalaa ja perunaa/riisiä. Tosin riisin/perunan/pastan osuus on monesti pienempi ja kasviksia on sitten enemmän.

   Painon kertymiseen, jaa'a. No yks iso on se, että lukioiässä mulla oli jotain ortoreksian ja anoreksian välistä, ja laihduin lyhyessä ajassa paljon. Sit kun hoksasin ettei oo pakko liikkua niin sitten en liikkunut ollenkaan ja paino lähti nousuun. Tuolloin ne enimmät tuli, viimeiset 5-8kg on tulleet hiipimällä. Oon ihan toivoton tunnesyöjä ja se näkyy myös painossa. Herkuttelu oli pitkään ihan hallitsematonta, nyt vasta on alkanut tulla joku kontrolli niihinkin. Sit nää perus "ei oo aikaa liikkua"- syyt on olleet tuttuja. Oon huolehtinu muista paljon enemmän kuin itsestäni ja se näkyy osaltaan myös painossa.

   Puhtaat ruuat on mulle ja meille ainoa vaihtoehto :) Me ei olla koskaan oltu einesten syöjiä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, arvostan sitä! :)